Hava Durumu

#Istihdam

İK GÜNDEMİ - Istihdam haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Istihdam haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mesleki alanlarda firma sayısı yüzde 87 arttı Haber

Mesleki alanlarda firma sayısı yüzde 87 arttı

Son dönemde KOSGEB ile kamu kurum ve kuruluşlarının mesleki ve bilimsel çalışmalara verdiği destekler, sektördeki şirketlerin sayısını da artırdı. Bu durum Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yapılan ‘Sektör Bilançoları 2022’ sonuçlarında da kendini gösterdi. Söz konusu sektörde 2013’te 41 bin 748 olan firma sayısı 2015’te 48 bin 176’ya, 2017’de 54 bin 561’e ve 2019’da 61 bin 286’ya yükseldi. Sektör, Covid-19 salgınının etkili olduğu 2020 ve 2021 yıllarında da büyümeye devam etti. Firma sayısı 2020’de 66 bin 699 olarak hesaplanırken, 2021’de bu rakam 70 bin bandının üzerine çıktı. Geçen yıl ise sektördeki firma sayısı 78 bin 36 olarak kayıtlara geçti. Böylece 2013-2022 döneminde firma sayısı yaklaşık yüzde 87 artmış oldu. İSTİHDAM YÜZDE 61.5 Firma sayısındaki artış istihdama da yansıdı. Bu sektörde çalışan sayısı 2013’te 285 bin civarındayken, 2016’da 358 bin 490’a çıktı. 2018’de 384 binlere kadar çıkan rakam, 2019 ve 2020 yıllarında 370 bin bandında seyretti. Salgın önlemlerinin gevşetildiği 2021’de 439 bin 638 çalışan sayısına ulaşılan sektörde, 2022’de 460 bin 388 kişinin çalıştığı hesaplandı. Böylece 2013-2022 döneminde sektörde çalışan sayısı yüzde 61.5 arttı. YOĞUNLUK MİKRO ÖLÇEKLİ Sektör firmalarının ölçeklerine bakıldığında, yoğunluğun mikro ölçekli firmalarda olduğu görüldü. Geçen yıl sektörde 65 bin 908 mikro ölçekli, 10 bin 850 küçük ölçekli, 1075 orta ölçekli ve 203 büyük ölçekli firma faaliyet gösterdi. Firmaların türlerine bakıldığında ise toplamda 62 bin 320’sinin limited şirket, 14 bin 954’ünün anonim şirket, 29’unun kooperatif ve 733’ünün diğer türlerde olduğu görüldü.

DHMİ 72 sözleşmeli personel alacak Haber

DHMİ 72 sözleşmeli personel alacak

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ)  Resmi Gazete'de yayımlanan ilanına göre, adayların 18 Eylül 2022 tarihli KPSS'de, KPSSP3 puan türünden en az 70 puan almış olmaları gerekiyor. Genel Müdürlükçe duyurulan pozisyonların sayısının 10 katı kadar aday, en yüksek puandan başlamak üzere bilgisayar destekli seçme sınavına veya yazılı sınava çağrılacak. BAŞVURU NASIL YAPILACAK? Başvurular, 12-22 Eylül'de e-Devlet'te "DHMİ Genel Müdürlüğü-Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım ve Kariyer Kapısı https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr" üzerinden gerçekleştirilecek. Sınav tarihi, yeri ve saati DHMİ'nin internet sitesi "www.dhmi.gov.tr"den duyurulacak. BAŞVURU ŞARTLARI NELER? a) Türk Vatandaşı olmak, b) Kamu haklarından mahrum bulunmamak, c) 18 yaşını tamamlamış olmak, d) Askerlik durumu itibariyle; askerlikle ilgisi bulunmamak, askerlik çağına gelmemişbulunmak ya da askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak, e) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak, f) Son başvuru tarihi itibarıyla, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 11 inci maddesi uyarınca KPSSP3 puan türünden yetmiş ve üzeri puan almış olmak.

Endüstriyel yemek sektörü kalifiye elemanı elinde tutamıyor Haber

Endüstriyel yemek sektörü kalifiye elemanı elinde tutamıyor

Başkan Dönmez, sektördeki firmaların, artan maliyetler oranında fiyat farkı alamayınca gerekli yatırımları zamanında yapamadığını bu sebeple de ya hizmette geri kaldıklarını, ya da istihdam ettikleri kalifiye elemanlarına, yaşam standartların uygun ücret artışı veremeyerek başka sektörlere yönelmesine engel olamadıklarını ifade etti. Genç neslin ise sektörden uzak durduğunu ifade eden Dönmez, "Üyelerimiz bu durumdan çok rahatsızlar. Çünkü bu sektörde kalifiye olmayan personeli kesinlikle çalıştıramayız. Müşterilerimize kaliteli hizmet vermeye devam edebilmek için, istihdam, hizmet, kalite dengesini iyi sağlamlamamız lazım. Müşterilerimizden, piyasa şartları gereği, üç ayda bire inen ve hatta her ay sonu eskale edilmesi gereken fiyat artışlarının anlayışla karşılanmasını bekliyoruz” diye konuştu. Coşkun Dönmez, Pandemi, Rusya Ukrayna savaşı ve dünya çapında etkili olan kuraklık yüzünden gıda fiyatları ile emtia, akaryakıt ve diğer enerji kaynaklarının aşırı yükseldiği bir süreç yaşandığını ifade etti. Tüm bunlara ilave olarak, Türkiye özelinde 6 Şubatta meydana gelen büyük deprem ile birlikte zaten kırılgan olan Türk ekonomisinin derin bir krize girdiğini belirten Dönmez şunları söyledi: “Stratejik öneme sahip olan Endüstriyel yemek sektörü olarak, artan maliyetlerimizi müşterilerimize yansıtmamak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bugüne kadar menü fiyatlarımızı gelen zamların altında güncellediğimiz için kâr edemez hale geldik. Bu durum yatırım yapmamıza engel olmakla kalmıyor personelimize hak ettikleri ücretleri ödeyememek gibi bir handikaba da yol açıyor. Maalesef düşük menü fiyatlarının bedelini çalışan personelimiz de ödemeye başladı. Bu nedenle de mevcut personelimiz bir şekilde gayret etse de yeni kalifiye eleman bulamaz hale geldik. Ne yazık ki, gençler bu işe başlamak istemiyorlar. Bu durum sürdürülemez.” Gıda sektöründe hijyen ve sanitasyonun çok önemli olduğunu da vurgulayan Coşkun Dönmez, kaliteli hizmet verebilmek, hijyen ve sanitasyon kurallarını harfiyen uygulayabilmek için kalifiye eleman çalıştırmak ve sektöre gençleri çekmek zorunda olduklarına vurgu yaptı. Ayrıca gıda teknolojisine yatırım yapmak zorunda olduklarının altını çizen Dönmez, bunu yapmalarına ise uyguladıkları düşük menü fiyatlarının engel olduğunu vurguladı. Coşkun Dönmez, toplumun hak ettiği kalitede hizmet alabilmesi için yemek fiyatlarının doğru yerlere gelmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu nedenle menü fiyatlarına hiç istemedikleri halde zam yapmak durumunda olduklarını belirten Başkan Coşkun Dönmez, müşterilerinden anlayış beklediklerini söyledi. Dönmez, “Her zaman ifade etiğimiz gibi müşterilerimizin satın alacakları menülerde fiyatları kalite standartlarını göz önüne alarak kıyaslamalarını ve ne yediklerine dikkat etmeleri gerektiğini de bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz” dedi.

İş bekleyenlerin oranı artıyor Haber

İş bekleyenlerin oranı artıyor

İş arayanların bekleme süresi son dönemde artış eğilimine girdi. Özellikle 1 yıl ve daha uzun süre iş bekleyenlerin oranında artış görüldü. Kamu verilerine göre, iş bulma amacıyla kurumlara başvuran kişilerin önemli bir kısmı 3-12 ay arasında işsiz olarak bekliyor. Genel olarak iş arayanlar içinde bu gruptaki kişilerin oranı yüzde 49,32 oldu. Yaş gruplarına bakıldığında ise yaş ilerledikçe bekleme süresinin arttığı görüldü. 30-39 yaş grubundaki kişiler 1 yıl ve üzeri sürede iş bekleyenler arasındaki ağırlığı en yüksek grup olarak dikkat çekti. Tüm yıllara bakıldığında işsizlerin yüzde 60’lar seviyesinde 3-12 ay arasında beklediği kayda geçti. EKONOMİ’nin derlediği verilere göre 2017’den bu yana 1 yıl ve daha uzun süre istihdam edilmeyi bekleyenlerin oranında yaklaşık 5 puanlık artış görüldü. Türkiye’de, işsizlerin bekleme süresine yönelik kayıtlı veriye dayalı istatistikler İŞKUR tarafından yayımlanıyor. TÜİK işgücü istatistiklerinde de ankete dayalı sonuçlar ve resmi veriler birlikte değerlendiriliyor. İŞKUR'da 1 yıldan uzun süreli işsizler yüzde 26'ya dayandı 2017’den bu yana oluşan verilerde, TÜİK verileri yıllık bazda eğilimi yukarı yönlü olmakla birlikte son iki yılda düşüş görünse de genel olarak seviyenin yükselmesi dikkat çekiyor. İŞKUR verilerinde ise artış eğilimi devam ediyor. İŞKUR verilerine göre, 2017’den bu yana 1 yıl ve daha uzun süreli iş arayan işsizlerin oranı yüzde 20 bandından, Temmuz 2023 itibariyle yüzde 25,96’ya yükseldi. 2021 sonunda oranı yüzde 20’ler düzeyini koruyordu. TÜİK verilerine göre ise 2017’de yıllık bazda yüzde 21,89 olan oran, 2021’de yüzde 31,16 ile incelenen dönemin en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, 2022’de yüzde 23,95’e geriledi. Çeyreklik verilere göre ise 2023 ikinci çeyrekte yüzde 22,05 düzeyinde bulunuyor. Yine çeyreklik verilere göre en yüksek seviye 2021 yılında yüzde 34,57 ile 2021 2. çeyrekte görüldü. İş arayanların beklediği süre, ekonominin istihdam üretme kapasitesi ve kalıcı işsizlik yönünden de sosyal olarak etkisi nedeniyle önem taşıyor.

Yerli çip projelerine 75 milyon liraya kadar hibe verilecek Haber

Yerli çip projelerine 75 milyon liraya kadar hibe verilecek

Teknoloji ile geleceğe yatırım yapmak isteyenler için destek fırsatları sürüyor. Rekabet Öncesi İşbirliği Entegre Devre Tasarımı destek çağrısıyla, ihtiyaca yönelik geliştirilecek yerli çip tasarım çözümleri desteklenecek. Büyük şirketlerle çip tasarımcılarını, start-up'ları, girişimcileri eşleştirecek çağrı ile her bir proje için 75 milyon liraya kadar hibe desteği verilecek. Projede uygun bulunan destek kalemlerinin her biri için azami destek oranı yüzde 50 olacak. Desteklenecek projeler için bütçe sınırı olmayacak. Çağrı kapsamında Ar-Ge teşviklerinden de yararlanılacak. Çağrı ile entegre devre tasarım kabiliyetinin ülke genelinde yaygınlaşması sağlanacak. ENTEGRE DEVRE TEDARİK MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLECEK Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Rekabet Öncesi İşbirliği Entegre Devre Tasarımı Projeleri çağrısıyla, 11. Kalkınma Planı'nda yer alan odak sektörlerden ve Milli Teknoloji Hamlesi'nin ana unsurlarından olan mobilite, elektrik-elektronik, tüketici elektroniği ve savunma gibi sektörlerin ihtiyacı olan yerli entegre devre tasarım çözümlerinin ülke genelinde geliştirilmesi amaçlanıyor. Çağrı kapsamında entegre devre tasarımı projelerinin desteklenmesi ile Türkiye'de entegre devre tasarım evlerinin yetkinliğinin artırılması, kritik, öncelikli alanlarda ithalata bağımlılığın azaltılarak yerlilik payının artırılması, ihtiyaca yönelik yerli tasarım çözümleri geliştirerek entegre devre tedarik maliyetlerinin düşürülmesi, tasarım ekosistemi ve insan kaynağının gelişmesi, sanayinin yüksek katma değerli üretime geçişinin kolaylaştırılması hedefleniyor. Çağrı kapsamında geliştirilecek projede, en fazla uygun çevresel ortamda ilk deneme ve doğrulamanın yapıldığı aşamadan (THS 5) başlanması ve en az iki teknoloji hazırlık seviyesi geliştirilmesi, tasarlanacak entegre devrenin gerçek ortamda doğrulamalarının (THS 7) yapılması gerekiyor. Çağrı ile entegre devreler için 150 nm ve altındaki yarıiletken teknolojilerinin kullanıldığı projelerin desteklenmesi öngörülüyor. YÜZDE 50 ORANINDA HİBE Çağrı kapsamında, projede uygun bulunan destek kalemlerinin her biri için yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanacak. Her bir proje için, Bakanlık tarafından sağlanan toplam destek miktarı 75 milyon lirayı geçemeyecek. Proje hibe desteği kalemleri Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri Uygulama Usul ve Esasları'nda tanımlanan hususlara ek olarak; toplamda proje bütçesinin yüzde 10'unu geçmeyen IP blokları lisans alımını, toplamda proje bütçesinin yüzde 10'unu geçmeyen teknik eğitim ve danışmanlık hizmetleri alımını, toplamda proje bütçesinin yüzde 25'ini geçmeyen prototip (fabrikasyon) üretimi, toplamda proje bütçesinin yüzde 30'unu geçmeyen EDA araçları lisans ücretlerini kapsıyor. Desteklenecek proje sayısı Bakanlık bütçe imkanları çerçevesinde belirlenecek. Çağrı kapsamında desteklenecek projelere, destek sözleşmesinde belirlenecek proje başlangıç tarihinden itibaren en fazla 48 ay süre tanınacak. Proje kapsamında beşeri sermayenin geliştirilmesine katkı sağlanması amacıyla proje ortakları tarafından öğrencilere ve/veya yeni mezunlara yönelik entegre devre tasarımı ve üretim süreci eğitimi verilmesi beklenecek. SON BAŞVURU TARİHİ 15 EYLÜL Projeler kapsamında geliştirilecek entegre devreler, "elektrik elektronik sanayi, otomasyon ve dijital dönüşüm teknolojileri, mobilite teknolojileri" uygulama alanlarına yönelik olacak. Proje, entegre devrelerin tasarım, prototip üretim, test ve doğrulama süreçlerinin tamamını içermesi gerekecek. Projede görev alacak en az iki proje ortağı bulunacak. Başvuru sahibi proje ortakları; ürüne ilişkin teknik kriterleri belirleyen ve potansiyel kullanıcı olan en az bir işletmeden ve entegre devre tasarımını gerçekleştiren en az bir tasarımcı firmadan oluşacak. Böylece kullanıcı ve tasarımcı firmaların bir araya gelerek entegre devre tasarlamaları ve tasarlanan bu devrenin ticarileşmesi sağlanacak. Çağrı kapsamında, proje başvuruları en geç 15 Eylül 2023 günü tamamlanacak. Daha önce son başvuru tarihi 31 Temmuz olarak açıklanmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, beklenenin üzerinde başvuru gelmesi nedeniyle çağrıya son başvuru tarihinin uzatılacağını söylemişti. Kacır, "Bu çağrı ile büyük markalarla çip tasarımcılarını, çip tasarımı yapan start-up'ları, girişim ekiplerini bir araya getiriyoruz ve onlara rekabet öncesi iş birliği destekleri veriyoruz. Tasarım kabiliyetini geliştirmeden, katma değer Türkiye'de kalmaz. Biz bu alanda Türk markalarının, Türk girişimlerinin sayısını arttırmak istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı. KAMU İÇİN YAPAY ZEKA ÇAĞRISI Ulusal Yapay Zeka Stratejisi doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu yapay zeka çözümleri geliştirilmesi, yapay zeka alanındaki bilgi birikiminin bu çözümler için kullanılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) çağrıya çıktı. Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007) kapsamında açılan "Kamu Yapay Zeka Ekosistemi-2023 çağrısında, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı müşteri kurum olarak yer aldı. Türkiye'de ilk kez kamu kurumlarında yapay zeka projeleri geliştirilmesine ve ekosistem oluşturulmasına öncülük edilecek çağrı kapsamında finans teknolojileri, akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, gıda ve hayvancılık, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, e-ticaret teknolojileri, akıllı eğitim teknolojileri temalarına yer verilecek. Proje başvurusu yapacak konsorsiyumun TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü (YZE) ile başvuru öncesi bir iş birliği protokolü imzalaması ve bu iş birliği protokolünün proje önerisi ekinde sunulması gerekecek. 1 Ağustos'ta açılan çağrı kapsamında hazırlanacak proje önerileri 31 Ekim 2023'e kadar sisteme kaydedilecek. Başvurulan projenin bütçesi en fazla 10 milyon lira olacak. Çağrı kapsamında proje önerileri tek aşamalı olarak alınacak. Üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri, özel kuruluşlar veya bunların oluşturduğu konsorsiyumlar proje yürütücüsü kuruluş olarak konsorsiyumda yer alacak. "YALIN DÖNÜŞÜM" DESTEĞİ Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, imalat sanayinde verimlilik artışına katkı sağlamak amacıyla "Yalın Dönüşüm Desteği" de verecek. Tedarikçi, müşteri ve iç değişkenliği aynı anda azaltarak israfı ortadan kaldıran yalın üretim yaklaşımı, işletmelerin verimlilik odaklı gelişimlerini sağlayarak rekabet güçlerini artırmayı hedefliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü ile KOSGEB iş birliğinde geliştirilen "Yalın Dönüşüm Desteği" ile yalın dönüşüm danışmanlarından veya model fabrikalardan hizmet alan KOBİ'lere destek verilecek. İki aşamalı olarak uygulanan KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği kapsamında "Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi Hizmeti", Model Fabrika veya yalın dönüşüm danışmanı tarafından verilirken "Model Fabrika Eğitim-Danışmanlık Hizmeti" ve "Model Fabrika Öğren-Dönüş Programı Hizmeti" Model Fabrikalar tarafından sağlanacak. Geri ödemesiz bir destek olan KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği'nde hizmet türleri bazında destek oranı ve destek üst limitleri şöyle uygulanacak: "Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi Hizmeti için destek oranı yüzde 100 ve destek üst limiti 10 bin lira olacak. Model Fabrika Eğitim-Danışmanlık Hizmeti için destek oranı yüzde 80'e ve destek üst limiti 70 bin liraya çıkacak. Model Fabrika Öğren-Dönüş Programı Hizmeti için destek oranı yüzde 80 ve destek üst limiti 150 bin lira olacak. Destek Programı süresince desteğin toplam üst limiti ise 200 bin lira olarak uygulanacak. Bu arada KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği hakkında bilgi vermek ve Model Fabrikalar'da gerçekleştirilen yalın dönüşüm uygulamalarını tanıtmak amacıyla da 26 ilde toplam 30 bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. 55 BİN KİŞİNİN İSTİHDAMI BEKLENİYOR Şimdi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde geliştirdiği "Çalışan ve Üreten Gençler Programı'na" bir göz atalım. Program ile istihdam yoğun alanlarda üretim/hizmet altyapıları oluşturulması, âtıl altyapıların tespiti ve yeni altyapıların kurulması, gençlerin kişisel ve sosyal gelişimini desteklenmesi ve istihdam edilebilirliği sağlanıyor. Program sayesinde genç işsizliğin görece yüksek olduğu ve kadın istihdamının düşük olduğu bölgelerde özel sektör yatırımcıları için tekstil, ayakkabı gibi imalat sanayinde ve çağrı merkezi gibi hizmet sektörlerinde kullanıma uygun yatırım yerleri yapılarak, yatırımcıların istifadesine sunuluyor. Programa ilişkin PARA Dergisi'ne açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Bu sayede geri kalmış bölgelerde yaşayan nüfusumuzun refah düzeyinin yükseltilmesi, metropollere olan göç eğilimine istikrarlı bir yapı kazandırılması ve emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren üreticilerimizin maliyet avantajı yakalayarak sektörde rekabet güçlerinin artırılmasıyla ihracatta üstün konuma gelmesi bekliyoruz. 111 projenin desteklenmekte olduğu programda bu projelere yaklaşık 1.3 milyar TL destek sağlanıyor. Bu desteklerle yaklaşık 161 atölye oluşturulmasını hedefliyor, bu atölyelerde Program tamamlandığında 55 bin kişinin istihdam edilmesini bekliyoruz" dedi. PROGRAM KAPSAMINDA 33 İL YER ALIYOR Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında, 33 il bulunuyor. Bu iller; Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elâzığ, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, Iğdır, Kars, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli ve Van. 51 projenin inşaatının tamamlandığını, diğer projelerde ise tahsis ve kurulum aşamasının devam ettiğini belirten Bakan Kacır, şöyle konuştu: "Bugüne kadar Program ile birlikte 4 bin 706 kişinin istihdamını sağladık. İstihdam edilenlerin büyük çoğunluğu kadın ve gençlerden oluşuyor. Projelerde istihdam edilecek kişilerin asgari yüzde 75 düzeyinde 18-29 yaş aralığında olmasına, kadın ve erkek istihdamının eşit düzeyde olmasına dikkat ediyoruz. Çalışan ve Üreten Gençler Programı uygulamaya alındığından beri iyi manada geri dönüşler almaktayız. Örneğin; Iğdır Çağrı Merkezi Projesi ile 2 bin metrekare alana sahip çağrı merkezi kurduk ve kurulan Çağrı Merkezi ile Iğdır ilinde gençlerin çalışabileceği yeni bir iş alanı kazandırdık. Burada bin gencin (çift vardiya halinde) istihdam edilmesini hedefliyoruz. 6 milyon 450 bin lira destek sağladığımız projede Iğdır İl Özel İdaresi kiralama ihalesini yaparak çağrı merkezi firmasına tahsisini gerçekleştirdi. Halihazırda 400 gencin istihdam edildiği projede istihdam edilenlerin yüzde 90'ı 20-30 yaş arasındaki gençler olup 320'si kadın. Program kapsamında, Muş Tekstilkent Projesi çerçevesinde Merkez ilçede 2 adet tekstil atölyesi kuruldu. Hâlihazırda 600 kişiye istihdam sağlayan projeye 7.5 milyon lira destek sağlandı. Üretime geçen firmalardan biri bu yatırımla toplamda Muş ilinde (bin kişiyi aşan) en yüksek istihdam sağlayan firma oldu. Çalışanların büyük kısmını kadınlar oluşturdu." YENİLİKÇİ KOBİ'LER İÇİN ÇAĞRILAR… Eureka "Yenilikçi KOBİ'ler için Avrupa Ortaklığı/Eureka Innowwide" programının ikinci çağrısı açıldı. Uluslararası pazarlarda araştırma veya ticari hedeflerin uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla oluşturulacak fizibilite proje önerilerinin sunulabileceği çağrıda, proje başına 60 bin euro hibe verilecek. Bilindiği üzere Innowwide, yenilikçi KOBİ'ler için Avrupa Ortaklığı kapsamında Avrupa Birliği'nce fonlanıyor. Çağrı için son başvuru tarihi 17 Ekim. Bu arada Yenilikçi KOBİ'ler İçin Avrupa Ortaklığı/Eurostars-3 Programı'nın 2023 yılı ikinci çağrısı da açıldı. Çağrı kapsamında, Türkiye'den bir ve Eurostars üye ülkelerinden en az bir ortağın katılımıyla, pazara yönelik, yenilikçi ürün, süreç ve hizmet geliştirilmesi amacı taşıyan uluslararası Ar-Ge projeleri desteklenecek. Eurostars-3, Eureka Sekretaryası ve 37 üye ülke işbirliğiyle, Ufuk Avrupa/Avrupa Yenilik Ekosistemleri çalışma programı altında, "Yenilikçi KOBİ'ler için Avrupa Ortaklığı" altında oluşturulan bir program. Eureka'nın en önemli destek mekanizmalarından biri olan Eurostars-3 kapsamında açılan çağrılarda herhangi bir teknoloji alanı ve sektör ayrımı yapmaksızın, yenilikçi KOBİ'lerin liderliğinde sivil amaçlı Ar-Ge projeleri destekleniyor. Proje konsorsiyumlarında yenilikçi bir KOBİ'nin koordinatör olarak yer alması, ayrıca, çağrıya proje önermek isteyen Türk ekiplerin, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri en az bir yabancı paydaş ile proje ortağı olarak kendilerinin anlaşmaları gerekiyor. Uluslararası çağrı için son başvuru tarihi 14 Eylül 2023 olacak. Hiçbir kurum ya da ülkenin bütçe payı toplam proje bütçesinin yüzde 70'ini aşmayacak. Çağrı kapsamında, konsorsiyumdaki Türk ortakların toplam proje bütçesi 500 bin euro'yu geçemeyecek. KUTUP ARAŞTIRMALARI 2024 YILI ÇAĞRILARI AÇILDI Dünyada kutup bilimleri konusunda yaptığı özgün bilimsel çalışmalar ile öncü ülkeler arasında yer alma vizyonu doğrultusunda T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda her yıl düzenli olarak kutup bölgelerine (Arktik ve Antarktika) ulusal bilim seferleri düzenleniyor. Seferler ile kutup bilimleri konusunda bilim insanlarının; özgün, sürdürülebilir ve kaliteli bilimsel çalışmalar yapması, diğer ülkelerin bilim insanları ile işbirliğinin sağlanması ve Türkiye'nin kutup bölgelerinde söz sahibi saygın ülkeler arasına girmesi amaçlanıyor. "Kutuplar" ile ilgili bilimsel çalışmaların destekleneceği 2024 Yılı KUTUP-1001 ve KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım Proje çağrıları, TÜBİTAK-MAM KARE ile ARDEB tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde 24 Temmuz'da açıldı. Çağrılar kapsamında; "bilimsel araştırma bütçesi" 600 bin TL ve sadece sefere katılım sağlayacak projeler için "lojistik bütçe" 300 bin TL olmak üzere toplam bütçe üst limiti 900 bin TL'ye yükseltilmiş olup, proje kapsamında ödenebilecek Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) miktarı ise 100 bin TL olarak güncellendi. Başvurunun tamamlanması için son tarih 25 Eylül olacak. YENİ 'MODEL FABRİKALAR' KURULUYOR Türkiye'de model fabrikalar (Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri) 2015 yılında Bakanlık koordinasyonunda, ulusal ve uluslararası fonlar aracılığıyla Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin illerinde kuruldu. Model fabrikalar, başta KOBİ'ler olmak üzere sanayi işletmelerinde; yalın üretim ve dijital dönüşüm odaklı verimlilik artışı sağlayarak, işletmelerin katma değeri yüksek, ileri teknolojili ürünler üretebilme ve uluslararası seviyede rekabet edebilme kabiliyetine ulaşmalarına katkıda bulunuyor. Yalın üretim, dijital dönüşüm, ürün geliştirme, enerji verimliliği gibi konularda işletme çalışanlarının bilgi ve becerilerini artırmayı hedefliyor. İşletmelere dönüşüm yolculuklarında rehberlik eden model fabrikaların çalışma odağını yalın üretim eğitim ve danışmanlıkları oluşturmakla birlikte dijital dönüşüm alanında faaliyet gösterebilmeleri için de altyapı ve insan kaynağı geliştirme çalışmaları yürütülüyor. Halihazırda faaliyette olan model fabrikalarla birlikte; Denizli, Eskişehir, Kocaeli, Malatya, Samsun ve Trabzon illerinde model fabrikalar kuruluyor.

Eren Holding’den 200 milyon $ yatırımla 1000 kişiye istihdam Haber

Eren Holding’den 200 milyon $ yatırımla 1000 kişiye istihdam

Eren Holding çatısı altında faaliyet gösteren Eren Tekstil tarafından, günlük toplam 100 ton kapasitede iplik üretimi gerçekleştirecek Bitlis yerleşkesi,  Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle hizmete açıldı. 2024 Aralık ayında tamamlanması beklenen iplik üretim tesisinin yatırım maliyeti 200 milyon dolar olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da törende bir konuşma yaptı. Açılış sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet tesisleri gezerek incelemede bulundu. “Başka yatırımlara örnek olacak”  Açılış töreninde bir konuşma yapan  Eren  Holding  Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Türkiye ekonomisine ve tekstil sektörüne katma değer yaratmayı hedefledikleri üretim tesisi ile Bitlis’in ve bölgenin istihdam sorununa da sürdürülebilir çözüm üretmeyi amaçladıklarını vurguladı. Eren, öteden beri Bitlis’teki eğitim ve kültür faaliyetlerine olabildiğince destek verdiklerini ifade ederek, “Yanı başında durduğumuz bu iplik fabrikasının kuruluşu ile ekonomik alanda da Bitlis’imize destek olmak istiyoruz. Bu tesis cumhuriyetimizin kuruluşundan beri Malatya hariç Doğu Anadolu’da özel sektör tarafından kurulan en büyük endüstriyel üretim tesisidir. Bütün üniteleri tamamlandığında 200 milyon dolara mal olacak ve 1000 kişiye istihdam sağlayacaktır. Daha da önemlisi başka yatırımları da teşvik edecek ve modern bir tesis olarak bundan sonra geleceklere güzel bir örnek olacaktır” dedi. Sosyal sorumluluk dışında kazanç sağlamak için bu bölgeye gelecek yatırımcıları teşvik etmek için mevcut tedbirlere ilaveten yeni tedbirlerin de yürürlüğe konması gerektiğine dikkat çeken Eren, “Bu konudaki önerilerimizi içeren bilimsel çalışmamızı tamamladık. Devletimizin ilgili birimlerine sunacağız. Gerek Eren Tekstil fabrikasının gerekse açılışı yapılacak kamu yatırımlarının Bitlis’imize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emek veren tüm ekiplere teşekkür ediyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da açılışımıza katılarak bölgeye ve tekstil sektörüne olan güven ve desteğini bir kez daha görmekten dolayı da onur ve gurur duyduk. Kendisine ve devletimize, değerli katkıları için çok teşekkürlerimizi iletiriz” diye konuştu. 36 bin ton iplik üretilecek Eren Tekstil tarafından yaklaşık 200 milyon dolar değerindeki yatırım, toplam üç etaptan oluşuyor. Temelleri 2021 yılında atılan, toplam 215 bin metrekare açık, yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip iplik tesislerinde yıllık 36 bin ton iplik üretimiyle, 1000 kişiye istihdam sağlanacak. Üretim faaliyetlerine başlayan ilk iki etap iplik tesisi yıllık 24 bin ton, üçüncü etap bitimi ile yıllık yaklaşık 36 bin ton iplik üretimi gerçekleştirecek. Üçüncü etap da 2024 Aralık ayında faaliyete geçecek.  Kadın istihdamı destekleniyor  Bitlis iplik üretim tesisi, Eren Holding’in tekstil sektöründeki ikinci büyük yatırımı oldu.  Kadın çalışan istihdamına katkı sağlamak ve desteklemek amacıyla çalışan sayısının büyük bir bölümü kadın personelden oluşuyor. Tekstil ihracatının artırılması hedefleniyor  Şirketten yapılan açıklamaya göre; tesislerde, 2022 yılı dış ticaret verileri itibarıyla pamuk iplik ve karışım iplik kalemlerinde gerçekleşen 450 bin tonluk hacime sahip ithalat ve ihracat miktarına yaklaşık yüzde 6’lık bir katkı sağlanması ve Türkiye’nin tekstil sektöründeki küresel rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. Üretilecek ipliğin yaklaşık yüzde 50’sinin ihracat kapasitesine ayrılması planlanıyor.

Trendyol Körfez'e açılıyor Haber

Trendyol Körfez'e açılıyor

Şirket açıklamasına göre, Trendyol, Almanya pazarına girişinin birinci yılını kutluyor. Uluslararası büyüme planları doğrultusunda ilk yurt dışı ofisini Berlin'de açan Trendyol, bir yıl içerisinde, tamamı Türkiye'de üretilen ürünleriyle Almanya'nın moda alanında en çok tercih edilen platformları arasında yer aldı. Trendyol, Almanya'da birinci yılını kutlarken, Körfez ülkelerinde de operasyonlarına başladığını duyurdu. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, 2023 CEV Avrupa Şampiyonası kapsamında, A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Almanya ile karşılaşmasında Tarkan'ın da katılımıyla, Filenin Sultanları'nı tribünden desteklemek için Düsseldorf'ta basın mensupları ile bir araya geldi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Çetin, yerli üreticilerle birlikte yerel üretimi artırmanın ve Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli dünyaya açmanın gelecek planlarının odağında olduğunu belirterek, "Körfez ülkelerinde operasyonlarımızı başlatmak için çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu bölgede Türk ürünlerine büyük bir ilgi var. Teknoloji ve pazarlama gücümüzü kullanarak, bu ülkelerdeki ilginin Türk üreticileri ve markalarımızla çok daha etkin bir şekilde buluşmasını sağlayacağız. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile başlayarak, bölgede e-ihracat operasyonlarımızı kurguladık. Bu iki ülkede geçtiğimiz hafta İngilizce web sitemizi ve uygulamalarımızı yayına aldık." ifadesini kullandı. Bu ay sonunda Arapça seçeneğini de ekleyerek bölgedeki müşterilerle Türkiye'deki üretici ve satıcıları buluşturmayı hedeflediklerini anlatan Çetin, şunları kaydetti: "Dubai'de bu kadar kısa sürede en popüler e-ticaret aplikasyonu sıralamasında birinci sıraya yerleştik. Arapçayı geliştirdikten sonra aynı başarıyı Suudi Arabistan'da da yakalayacağımızı düşünüyoruz. Dubai'de hiçbir pazarlama faaliyeti gerçekleştirmemiş olmamıza rağmen, siteyi aktif etmemizin ardından 5 gün içerisinde 2 bin 500'e yakın sipariş geldi. Hedefimiz, Türkiye'den ihracat ile başlayan operasyonumuzun, Dubai'deki operasyon merkezimiz üzerinden devam ederek müşterilerimize sunduğumuz deneyimi geliştirmek. Türk üretici ve satıcılarının Trendyol aracılığıyla bu ülkelerde satış yapmalarını sağlayacağız. Bu bölgede 2024 yılında müşteri sayımızın 4,5 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Dubai'de uluslararası operasyonlarımız için açtığımız bir depomuz var. Bu depomuzu Körfez bölgesinin iade operasyonları için de kullanmayı hedefliyoruz. Körfez operasyonunun, yeni bir coğrafya, farklı bir kültür ve deneyimlerle bizleri çok heyecanlandırdığını söyleyebilirim. Trendyol olarak gelecek planlarımızın en başında her zaman Türkiye'nin üretim gücünü e-ihracat ile yurt dışındaki müşterilerle buluşturmak var. Geçtiğimiz yıl bunun ilk adımını atarak Almanya'da ilk yurt dışı ofisimizin açılışını gerçekleştirdik. Bugün 1 milyonun üzerinde müşteri Almanya'da Trendyol aracılığıyla 200'den fazla Türk markasından alışveriş yapıyor. Platformumuz aracılığıyla 350 binden fazla ürüne ulaşabiliyorlar. Yurt dışında 2021 yılından bu yana toplamda 1 milyonu aşkın müşteri platformumuz üzerinden 36 milyon adet ürün satın aldı. Yakın zamanda da Almanya Online Perakendeciler Birliği (BVOH) tarafından Avrupa'nın bir numaralı moda pazaryeri seçildik. Son 12 ay içerisinde, Trendyol uygulaması Almanya'da en çok indirilen uygulamalar arasına girdi." Çetin, Almanya'da müşterilerin en çok tercih ettiği özel marka koleksiyonları olan Trendyol, Trendyol Man, Trendyol Modest ve Trendyol Curve'nin tamamının Türkiye'de yerleşik 400'den fazla üretici tarafından üretildiğini belirterek, "Bu üreticilerimiz doğrudan 30 bin kişiye istihdam sağlıyor. Almanya'da bu kadar tercih edilmemiz ülkemize sağladığımız ekonomik katkıyı artırmak açısından da çok kıymetli. Almanya'da yakında modanın yanı sıra güzellik, ev eşyaları ve takı kategorilerini de devreye alacağız. Daha çok Türk markasını e-ihracatla buluşturmaya hazırlanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. "Türkiye'ye ve Türk ürünlerine karşı çok büyük ilgi var" Türkiye'de çalışanların tamamının Türklerden oluştuğunu aktaran Çetin, "Almanya'da ise 45 farklı ülkeden çalışan var. Orta Doğu'da da benzer şekilde olacağını öngörüyoruz. Bugün Almanya'da 200 mühendisimiz var. Buradaki teknoloji kapasitesi ve gücü de Türkiye ile aynı düzeyde olabilsin diye Türkiye'den 100 mühendisimizi Almanya operasyonlarımızda görevlendirdik. Orta Doğu'da ve Azerbaycan'da da tüm operasyonlarımızı şu anda Türkiye'den arkadaşlar geliştiriyorlar. Yurt dışı operasyonlarımız için farklı ülkelerden de mühendis istihdam etmeye başladıktan sonra, Türk mühendislerinin dünyanın en iyileri arasında yer aldığını rahatlıkla söyleyebilirim." görüşlerini paylaştı. Mayıs ayında Azerbaycan pazarına girdiklerini ifade eden Çetin, şu değerlendirmede bulundu: "Biz henüz Azerbaycan pazarına girmeden aslında ciddi bir talebin olduğunu, Azerbaycan'daki 800 bine yakın müşterimizin Trendyol uygulamasını telefonlarına indirdiğini biliyorduk. Trendyol'dan alışveriş yapmaya çalışıyorlardı fakat alışverişin yöntemi farklıydı. Trendyol'dan verdikleri siparişleri Türkiye'de bir noktada toplatıp, aracılarla Azerbaycan'a götürüyorlardı. Azerbaycan pazarına girmemiz ile birlikte tüm lojistik operasyonu Azerbaycanlı lojistik iş ortaklarımızla üstlenerek, oradaki müşterilerimizin siparişlerini kapılarına kadar teslim ediyoruz. Henüz tam anlamıyla pazarlama faaliyetlerine başlamadan dahi müşteri sayımızın orada da 1 milyonun üzerine çıktığını görüyoruz. Azerbaycan nüfusunun yaklaşık 10 milyon olduğunu düşündüğümüzde nüfusun yüzde 10'unun Trendyol müşterisi olduğunu görüyoruz. Ülkede ciddi potansiyel görüyoruz. Türkiye'ye ve Türk ürünlerine karşı çok büyük ilgi var. E-ihracatı tüm KOBİ'ler için kolaylaştıracağız. Ülkemizin ekonomik hedeflerinde gittikçe artan öneme sahip olan e-ihracata ilgiyi arttırmak için hem lojistik hem de teknik altyapı açısından önemli adımlar attık. İstanbul Havalimanı yanındaki e-ihracat merkezi yatırımımızı gerçekleştirerek Avrupa lojistik ağını kurma çalışmalarımızı başlattık. Tamamı Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uygulamamızla, Türkiye'deki satıcılarımızın Ankara'ya satış yapar gibi Berlin'e e-ihracat yapmalarını mümkün kıldık. Ekibimizdeki mühendis arkadaşlarımız tarafından geliştirilen sistem, satıcılarımızın e-ticaret süreçlerini yönettiği satıcı panelinde 'ihracat merkezi' sekmesi altında yer alıyor. Satıcılarımızın sisteme yurt dışından gelen talepleri ve canlı stok bilgilerini girdikten sonra ihraç edilecek ürünlerini ihracat için gerekli evraklarla beraber Trendyol deposuna ulaştırması gerekiyor. Bundan sonraki tüm süreçleri Trendyol olarak biz devralıyoruz. Ürünlerin ihracından kargoya verilerek son tüketiciye ulaştırılmasına kadar tüm süreç bizim üzerimizden yürüyor. Siparişler Trendyol deposuna ulaştıktan sonra 5 günden daha kısa bir sürede müşteriye ulaşmış oluyor." "2022'de 136 ülkeye e-ihracat yaptık" Çetin, e-ihracat ile ilgili çalışmalarının Almanya ile sınırlı olmadığını vurgulayarak, "trendyol.com/de'nin yanı sıra İngilizce konuşulan ülkelerdeki müşterilerimize özel açtığımız trendyol.com/en sitesi üzerinden Türk üreticileri Avrupa'nın 27 ülkesiyle buluşturuyoruz. Ayrıca 95'e yakın global e-ticaret platformu aracılığıyla da yerli üreticileri farklı coğrafyalardaki müşterilerle buluşturuyoruz. Bugün Türkiye'de üretilen ürünler, Orta Doğu'dan Afrika'ya, çok geniş bir coğrafyada kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. 2022 yılında 136 ülkeye e-ihracat yaptık. Her gittiğimiz ülkede bizden alışveriş yapan bir kişi mutlaka birkaç kere daha alışveriş yapıyor. Şu an dünya çapında, Trendyol aracılığıyla yerli üreticilerimizin ürettiği ürünleri kullanan 4 milyon müşteri bulunuyor. Perakende sektörünü desteklemek amacıyla Birleşmiş Markalar Derneği ile iş birliği gerçekleştirdik. Bu iş birliği kapsamında, BMD üyesi olan Türk markalarını global pazarlara taşıyoruz." açıklamasını yaptı. İhracatta müşterilere daha hızlı teslimat gerçekleştirebilmek için İstanbul Havalimanı yanındaki (IGA) e-ihracat merkezi yatırımlarını gerçekleştirdiklerini belirten Çetin, şunları kaydetti: "Bu merkez ile Avrupa lojistik ağını kurma çalışmalarımızı başlattık. Bu yatırımımızı 36 milyon avroluk bedelle hayata geçireceğiz. Toplam 12 bin metrekarelik bir alan olacak. Merkezimiz günlük 150 bin adet ürün çıkış kapasitesine sahip. İGA projemizde temel atma aşamasındayız ve eş zamanlı tasarım çalışmalarını yapıyoruz. Bu operasyon merkezimizin uzun vadede e-ihracata büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. İstanbul Havalimanı'nda gümrüklü alandan direkt çıkış yapabilecek olmamız nedeniyle sipariş geldiği andan itibaren hazırlanma ve uçağa teslim arasındaki süreyi iyileştireceğiz. Müşterilerimize daha hızlı bir teslimat deneyimi yaşatacağız. Yakın bir zamanda Adana Aktarma Merkezi ve Trabzon Aktarma Merkezi yatırımlarını gerçekleştirdik. Her iki aktarma merkezi de bölgelerinin en büyüğü olma özelliğine sahipler. Bu sene açılışını yapacağımız Ankara'da bir de e-ticaret operasyon merkezi yatırımımız var. Sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın en büyük e-ticaret operasyon ve aktarma merkezlerinden birisi olacak. En modern teknolojilerle ile donatılacak tesiste 3 bin 500 kişi istihdam edilecek."

Girişim sayısı ve istihdamda en yüksek payı hizmet sektörü oluşturdu Haber

Girişim sayısı ve istihdamda en yüksek payı hizmet sektörü oluşturdu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri’ni paylaştı. Geçici sonuçlara göre 2022 yılında faal olan girişimlerin yüzde 43,7'si hizmet sektöründe, yüzde 36,1'i ise ticaret sektöründe yer aldı. İstihdamda ise hizmet sektörü toplam istihdamın yüzde 38,3'ünü oluştururken sanayi sektörünün istihdam payı yüzde 28,7 oldu. Ciroda en yüksek payı ticaret sektörü aldı Ticaret sektörü ciroda yüzde 43,0'lık pay ile ilk sırada yer aldı. Girişimlerin en fazla yer aldığı ve istihdam payı en yüksek olan hizmet sektörünün ciro payı yüzde 15,0 iken, sanayi sektörünün ciro payı yüzde 37,1 oldu. Türkiye geneli üretim değerinde en yüksek değeri imalat aldı 2022 yılında üretim değeri imalatta 10 trilyon 312 Milyar TL, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında 2 trilyon 381 milyar TL, ticarette 2 trilyon 358 milyar TL, ulaştırma ve depolamada 1 trilyon 940 milyar TL, inşaatta 1 trilyon 732 milyar TL olarak gerçekleşti. Ciroda en yüksek payı 250+ büyüklük grubu aldı 2022 yılında ciro payının yüzde 36,0'ını 250+ büyüklük grubu, yüzde 23,1'ini 1-9 büyüklük grubu, yüzde 19,7'sini 10-49 büyüklük grubu ve yüzde 21,2'sini ise 50-249 büyüklük grubu oluşturdu. İstihdamda ise yüzde 37,3'ünü 1-9 büyüklük grubu, yüzde 26,7'sini 250+ büyüklük grubu, yüzde 19,6'sını 10-49 büyüklük grubu ve yüzde 16,4'ünü ise 50-249 büyüklük grubu oluşturdu. 2022 yılında aktif girişim sayısı 3 784 760 olarak gerçekleşti Geçici sonuçlara göre 2022 yılında ciro 36 trilyon 904 milyar TL, üretim değeri 22 trilyon 13 milyar TL, faktör maliyetiyle katma değer 5 trilyon 606 milyar TL olarak gerçekleşirken mal ve hizmetlerin toplam satın alışları 33 trilyon 954 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. İstihdamda ise 18 648 027 kişi olarak gerçekleşti. İmalat sanayindeki girişimlerin yüzde 56,4'ü düşük teknoloji faaliyetlerinde yer aldı Düşük teknoloji faaliyetlerinde yer alan bu girişimler, istihdamın yüzde 51,2'sini, cironun ise yüzde 35,2'sini oluşturdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.