Hava Durumu

#Iş Arama

İK GÜNDEMİ - Iş Arama haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iş Arama haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

"İşin Olsun" 6. yaşını kutluyor Haber

"İşin Olsun" 6. yaşını kutluyor

Kariyer.net, 2017 yılında başlattığı 'İşin Olsun' uygulamasının 6. yılını kutluyor. Türkiye'nin ilk lokasyon bazlı iş ve çalışan arama uygulaması olan İşin Olsun ücretsiz olarak hizmet veriyor. Uygulama, kullanıcılara evlerinin yakınındaki işleri listeleyerek iş arama olanağı sunuyor. Ayrıca iş arayanlar, seçtikleri iş ilanlarına direkt olarak başvurabilirler. Kariyer.net CEO'su Fatih Uysal, doğru iş ve adayın hızlı bir şekilde buluşmasının işsizlik sorununun çözümü için kritik olduğunu belirtti. İşin Olsun'un milyonlarca iş ve çalışanı buluşturarak istihdama katkı sağladığını vurguladı. Uygulama, bugüne kadar 10 milyon kez indirilmiş ve mavi yaka iş ve çalışan bulma platformları arasında en çok indirilenlerden biri olmuştur. Uysal, İşin Olsun'un istihdama yıllık ortalama 1 milyon kişi katkı sağladığını açıkladı ve uygulamanın mavi yaka çalışanlar için ek gelir fırsatları sunduğunu ifade etti. Ayrıca, günlük ve haftalık hizmet ilanlarına da yer verilen İşin Olsun, kullanıcıların iş deneyimini iyileştirmeyi ve iş-çalışan ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Uysal, İşin Olsun'un 11 belediye ve 1 OSB ile iş birliği yaptığını ve kamu kurumlarıyla istihdamı desteklediğini belirtti. İşin Olsun, iş ve çalışan arama sürecini güvenli bir şekilde yürütmek için yapay zeka destekli özellikler sunuyor, işverenlerin güvenliğini sağlıyor ve kullanıcıların verilerini koruyor.

İş bekleyenlerin oranı artıyor Haber

İş bekleyenlerin oranı artıyor

İş arayanların bekleme süresi son dönemde artış eğilimine girdi. Özellikle 1 yıl ve daha uzun süre iş bekleyenlerin oranında artış görüldü. Kamu verilerine göre, iş bulma amacıyla kurumlara başvuran kişilerin önemli bir kısmı 3-12 ay arasında işsiz olarak bekliyor. Genel olarak iş arayanlar içinde bu gruptaki kişilerin oranı yüzde 49,32 oldu. Yaş gruplarına bakıldığında ise yaş ilerledikçe bekleme süresinin arttığı görüldü. 30-39 yaş grubundaki kişiler 1 yıl ve üzeri sürede iş bekleyenler arasındaki ağırlığı en yüksek grup olarak dikkat çekti. Tüm yıllara bakıldığında işsizlerin yüzde 60’lar seviyesinde 3-12 ay arasında beklediği kayda geçti. EKONOMİ’nin derlediği verilere göre 2017’den bu yana 1 yıl ve daha uzun süre istihdam edilmeyi bekleyenlerin oranında yaklaşık 5 puanlık artış görüldü. Türkiye’de, işsizlerin bekleme süresine yönelik kayıtlı veriye dayalı istatistikler İŞKUR tarafından yayımlanıyor. TÜİK işgücü istatistiklerinde de ankete dayalı sonuçlar ve resmi veriler birlikte değerlendiriliyor. İŞKUR'da 1 yıldan uzun süreli işsizler yüzde 26'ya dayandı 2017’den bu yana oluşan verilerde, TÜİK verileri yıllık bazda eğilimi yukarı yönlü olmakla birlikte son iki yılda düşüş görünse de genel olarak seviyenin yükselmesi dikkat çekiyor. İŞKUR verilerinde ise artış eğilimi devam ediyor. İŞKUR verilerine göre, 2017’den bu yana 1 yıl ve daha uzun süreli iş arayan işsizlerin oranı yüzde 20 bandından, Temmuz 2023 itibariyle yüzde 25,96’ya yükseldi. 2021 sonunda oranı yüzde 20’ler düzeyini koruyordu. TÜİK verilerine göre ise 2017’de yıllık bazda yüzde 21,89 olan oran, 2021’de yüzde 31,16 ile incelenen dönemin en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, 2022’de yüzde 23,95’e geriledi. Çeyreklik verilere göre ise 2023 ikinci çeyrekte yüzde 22,05 düzeyinde bulunuyor. Yine çeyreklik verilere göre en yüksek seviye 2021 yılında yüzde 34,57 ile 2021 2. çeyrekte görüldü. İş arayanların beklediği süre, ekonominin istihdam üretme kapasitesi ve kalıcı işsizlik yönünden de sosyal olarak etkisi nedeniyle önem taşıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.