Hava Durumu

#Ihracat Rakamları

İK GÜNDEMİ - Ihracat Rakamları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ihracat Rakamları haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

UİB eylül ayı ihracatı 3 milyar dolara yaklaştı Haber

UİB eylül ayı ihracatı 3 milyar dolara yaklaştı

UİB, 2023 Eylül ayı dış satış verilerini paylaştı. Eylül ayındaki dış satışları 3 milyar dolar olarak kaydedilirken, dokuz aylık toplam dış satış, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artışla 26 milyar 829 milyon 928 bin doları aştı. UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, Eylül ayı ihracat verilerini değerlendirirken, "Küresel ölçekteki ekonomik gelişmelere ve Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen, üyelerimizin azimli çabaları ve Birlik olarak yeni pazarlara yönelik çalışmalarımızın sonuçlarıyla birlikte, UİB'nin ihracatının artmaya devam ettiğini görüyoruz. Ülkemiz ihracatına katkımızı artırmak için hedeflerimize sadık kalarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz." açıklamasını yaptı. OİB'in ihracatı Eylül ayında 2,4 milyar dolar Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2'lik artışla 2 milyar 392 milyon 920 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) Ocak- Eylül dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17'lik artışla 22 milyar 80 milyon 736 bin dolar oldu. UTİB'in ihracatı Eylül'de 111,6 milyon dolar oldu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Eylül ayında 111 milyon 586 bin dolar ihracata imza attı. UTİB'in Ocak- Eylül dönemdeki ihracatı ise 962 milyon 510 bin dolar olarak gerçekleşti. UHKİB'ten Eylül'de 74 milyon dolar ihracat Eylül ayında, 73 milyon 999 bin dolar ihracata ulaşan Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB), yılın dokuz aylık dönemindeki ihracatı ise 768 milyon 795 bin dolar seviyelerinde gerçekleşti. UMSMİB'in ihracatı Eylül ayında 30,7 milyon dolar Eylül ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3'lük artışla 30 milyon 652 bin dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), Ocak-Eylül döneminde 207 milyon 529 bin dolar ihracat gerçekleştirmiş oldu. UYMSİB'ten Eylül'de 31,5 milyon dolarlık ihracat Eylül ayında, 31 milyon 497 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37'lik artışla 148 milyon 743 bin dolar seviyelerinde dış satışa imza attı.

Eylül ayının ihracat şampiyonu kimya sektörü oldu Haber

Eylül ayının ihracat şampiyonu kimya sektörü oldu

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Pelister, kimya sektörünün Eylül ayında 2,84 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve bu sayede Eylül ayında en çok ihracat gerçekleştiren birinci sektör olduğunu belirtti. Ayrıca, sektörün dokuz aylık ihracatının 22 milyar doları aştığını ifade etti. Pelister, İKMİB olarak yıl sonuna kadar fuar milli katılım organizasyonları, fuar info stand katılımları, sektörel ticaret ve alım heyeti gibi faaliyetlere ağırlık verdiklerini ve bu yılın ihracat hedefini 30 milyar doların üzerinde kapatmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Ancak Ekim ayında gelen elektrik ve doğalgaz zammının sektörü olumsuz etkileyebileceğini vurgulayarak, enerji maliyetlerinin artmasının üretim maliyetlerine ve ürün fiyatlarına yansıyabileceğini belirtti. Bu nedenle enerji maliyetlerini minimuma indirecek teşviklerin ve desteklerin önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, sektöre yapılan yatırımların artması ve ithalat bağımlılığının azalması gerektiğine dikkat çekti. Pelister, sektördeki yatırımları memnuniyetle karşıladıklarını ve bu yatırımların ekonomiye katkılarını görmeyi beklediklerini söyledi. İhracatın artması için çalışmaya ve ihracatçıları desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Eylül ayında en çok "mineral yakıtlar ve ürünler" ihracatı gerçekleştirildi Eylül ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında mineral yakıtlar ve ürünler ihracatı, 973 milyon 625 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 779 milyon 536 bin dolarlık ihracatla plastikler ve mamulleri yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 224 milyon 648 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. 'Anorganik kimyasallar'ı takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise, 'uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun', 'kauçuk, kauçuk eşya', 'boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları', 'eczacılık ürünleri', 'muhtelif kimyasal maddeler', 'organik kimyasallar' ve 'yıkama müstahzarları' oldu. Hollanda en çok ihracat yapılan ülke oldu Eylül ayında en çok ihracat yapılan ilk on ülke Hollanda, Romanya, Rusya, İtalya, Almanya, Irak, Çin, Lübnan, Belçika ve ABD oldu. Eylül ayında ilk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 113,13 ile Çin'de oldu. 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Rusya, Hollanda, İtalya, Romanya, Almanya, İspanya, ABD, Irak, İngiltere ve Belçika olarak ilk onda yer aldı.

İhracatta eylül rekoru kırıldı Haber

İhracatta eylül rekoru kırıldı

Bakan Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleşen toplantıda Eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Bursa'nın, sanayi, tarım, hizmet sektörleri ve turizmiyle önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Bolat, bu vesileyle Eylül ayı dış ticaret rakamlarını Bursa'da açıklamak istediklerini ifade etti. Bolat, 2023 yılının küresel ekonomi açısından büyüme konusunda oldukça sakin bir seyir izlediğini belirtti. Küresel ticaretin genel olarak durgun olduğuna dikkat çeken Bolat, gelişmiş ülkelerin dahi gerileme yaşadığını ekledi. Ayrıca, ülkenin ağır bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldığını ve bu durumun hem üretim hem de dış ticaret açısından olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi. Ancak, tüm bu zorluklara rağmen, Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerinin ve ihracat performansının, bu yılın ilk dokuz ayında ekonominin dayanıklılığını ve direncini yansıttığını vurguladı. Bu başarıya dikkat çekerek, bunun kendilerini memnun ettiğini ifade etti. "Ocak-eylül döneminde ihracatımız 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşti" Eylül ayı dış ticaret rakamlarına değinen Bakan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eylülde ihracatımız yıllık yüzde 0,3 artışla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek eylül ihracatına ulaştık. Tebrik ediyoruz. Temmuz ayında ihracat rakamımız yine Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamıydı. Ağustos ayında yine Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamıydı. Bu anlamda gerçekten ihracat anlamında iyi bir performans gösterdik. Temmuz ayında 20,3 milyar dolardı, ağustos ayında 21,6 milyar dolara yükseldik. Eylül ayında da 22,7 milyar dolara ulaştık. Bakın 3 aydır ihracatımız sürekli yükselen bir seyir gösteriyor. Bu önemli bir başarı. Dünya konjonktürüne rağmen Türkiye'deki bazı doğal afet olumsuz etkilerine rağmen bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ocak-eylül döneminde 9 aylık baktığımızda ise ihracatımız 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılki seviyeyle hemen hemen aynı. Kafa kafaya bir rakam." Bakan Bolat, Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından kaybedilen ihracatın son 7 ay içinde telafi edildiğini açıkladı. Aynı zamanda son 12 aylık ihracatın yüzde 0,4 artarak 253 milyar 534 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Bolat, şu açıklamalarda bulundu: "Önemli bir nokta, deprem sürecinde ihracatta 7 ay içinde tam 6 milyar dolarlık bir kaybımız oldu. Eğer deprem felaketi yaşanmasaydı, bugün itibarıyla 9 ay içinde 6 milyar dolar daha fazla ihracat rakamına ulaşmış olacaktık."

Dünya yatak sektörü İstanbul’da buluştu Haber

Dünya yatak sektörü İstanbul’da buluştu

IBIA EXPO Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı, dün İstanbul Fuar Merkezi'nde başladı. Fuarı, 100'den fazla ülkeden gelen 35 binden fazla sektör profesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor. Açılış törenine, Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği (IBIA) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güler, Birleşik Fuar Yapım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Gıyasettin Eyyüpkoca, İstanbul Tekstil İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ve sektör temsilcileri katıldı. Fuar, 1 Ekim tarihine kadar devam edecek ve bu yıl ikinci kez düzenleniyor. Fuarda, yabancı ülkelerden gelen 20'den fazla firma dahil olmak üzere 300'den fazla firmanın ürünleri sergileniyor. IBIA Başkanı Osman Güler, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, yatak üreticilerine teknoloji ve hammadde sağlayan sektörün dünya genelinde 40 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğuna dikkat çekti. Güler, yatak yan sanayi olarak 25 bin kişilik istihdam sağladıklarını ve 3 milyar dolarlık üretim kapasitesine sahip olduklarını vurgulayarak, 150 ülkeye 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Güler ayrıca, bu fuarların katkısıyla ihracatlarını 3 milyar dolara çıkarma hedeflerini dile getirdi. Osman Güler, bu yıl ikinci kez düzenlenen fuarın Amerika'dan Hindistan'a, Orta Doğu'dan Avrupa'ya kadar 100'den fazla ülkeden gelen 35 bin civarında sektör profesyonelini 20 bin metrekarelik bir alanda ağırlayacağını belirtti. Güler, “Bu inanç ve azimli çalışmalarımızla Türkiye’yi inovatif ve teknolojik ürünlerin yanı sıra, jeopolitik konumu vize ve seyahat kolaylıkları ile yatak üreticilerinin ticaret merkezi yapmaya kararlıyız. İBİA EXPO fuarının da etkisiyle, bugün sektörümüz Çin’den sonra ikinci sıraya yükselmiş olup makina ve kumaş gibi farklı dallarda, firmalarımız artık sektörü yönlendiren konumuna ulaşmıştır” dedi. Osman Güler, geçen yıl 300’ün üzerinde markasıyla 150’den fazla yerli ve yabancı firma katılımıyla düzenlenen fuarın 91 ülkeden, 22 bin 467 sektör profesyonelini ağırladığını hatırlattı. Güler, 2024 yılı mayıs ayında da Varşova’da düzenleyecekleri fuarla sektörü global arenaya da taşıyarak sektörün Pazar payını ve etkinliğini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Eylül ayı ihracatı Bursa’da açıklanacak TİM Başkanı Mustafa Gültepe, fuarın açılışında yaptığı konuşmada ihracatın önemini vurgulayarak, Türkiye'yi orta vadede dünyanın en büyük 10 ihracatçı ülkesi arasına sokma hedefini paylaştı. Ayrıca, İstanbul'un dünya fuar merkezi haline gelmesi için önemli adımlar atıldığını belirtti. Bu adımların sadece fuarlarla sınırlı olmadığını, aynı zamanda ticari heyetler aracılığıyla ihracat hacminin artırılması için çalıştıklarını söyledi ve 2023 yılını 100 ticari heyetle tamamlama amaçlarını dile getirdi. Mustafa Gültepe, 2022 yılında Türkiye'nin ihracatının 254,2 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, bu yılın ihracat rakamının 255 milyar doların üzerine çıkacağını ifade etti. Eylül ayı ihracat rakamlarını Bursa’da açıklayacaklarını duyuran Mustafa Gültepe, “2023’te geçmiş yıllarda yapmış olduğumuz ihracat rakamlarına ulaşmak biraz zor. 2023’te biraz duraksama dönemi gözüküyor. Özellikle hem dış alımların düşmesiyle, resesyon, kur üzerindeki baskılar gibi nedenlerle Türkiye rekabetçiliğini biraz kaybetti. Ama inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde yeni ekonomik politikalarla beraber yine eski rakamlara, her sektörde kavuşacağımıza inanıyorum” diye konuştu. “Sanayicinin kredi kullanıp kâr etme şansı yok” Finansmana ulaşma noktasında yaşanan sorunlara vurgu yapan Gültepe, “Geldiğimiz noktada aslında eskiye dönüyoruz. Yani aslında kaybettiğimiz hakları geri alıyoruz. Bundan sonra önemli olan uygun oranla, uygun kredi oranıyla bence finansmana ulaşmak. Şimdi faizin yüzde 30 olduğu bir yerde bir reeskont kredisi kullandığınız zaman bir yıllık ortalama yüzde 45’e geliyor. Sanayicilerin bunları kullanıp da kâr etme şansı yok. İhracatçılara bu konuda destekle ilgili Merkez Bankası Başkanı ile çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde özellikle reeskont kredileri kullanımı noktasındaki oranlarla ilgili gelişmeyi tekrar sizlerle paylaşmak isteriz” değerlendirmesini yaptı. Birleşik Fuar Yapım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural da pandemi sonrasında her sektörde olduğu gibi fuarcılık sektöründe de birtakım sıkıntılar yaşandığına işaret etti. Avrupa ve Amerika'daki fuarlarda ulaşım ve seyahatle ilgili problemlerden dolayı Türkiye’nin her alanda olduğu gibi fuarcılık anlamında da bir cazibe merkezi olma özelliğini taşıdığını dile getirdi.

UİB’in ağustos ihracatı 2.8 milyar dolar Haber

UİB’in ağustos ihracatı 2.8 milyar dolar

UİB’in 2023 Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı. Ağustos ayındaki ihracatı 2.8 milyar dolar olan UİB’in, sekiz aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17’lik artışla 23 milyar 855 milyon 107 bin dolar oldu. Ağustos ayı ihracat verilerini değerlendiren UİB yetkilisi, “Ağustos ayını fabrikaların bakımları ve izinlerle geride bıraktık. Buna rağmen aylık toplam ihracatımızda yüzde 20’lik artışımız oldu. Yıllık hedeflerimize ulaşmak için ihracatçılarımız yurt içinde ve yurt dışında yoğun bir çalışma içindeler. Biz de Birlik olarak üyelerimizin işlerinin devamlılığı anlamında faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz” dedi. OİB'in ihracatı ağustos ayında 2.3 milyar dolar Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.3’lük artışla 2 milyar 308 milyon 781 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB), ocak-ağustos dönemi ihracatı 19 milyar 690 milyon 926 bin dolar oldu. UTİB'in ihracatı ağustosta 102.9 milyon dolar oldu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), ağustos ayında 102 milyon 930 bin dolar ihracata imza attı. UTİB'in ocak-ağustos dönemdeki ihracatı ise 851 milyon 56 bin dolar olarak gerçekleşti. UHKİB'ten ağustosta 78 milyon dolar ihracat Ağustos ayında, 78 milyon 78 bin dolar ihracata ulaşan Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB), yılın ilk sekiz ayındaki ihracatı ise 694 milyon 816 bin dolar seviyelerinde gerçekleşti. UMSMİB'in ihracatı ağustos ayında 33.4 milyon dolar Ağustos ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.7’lik artışla 33 milyon 427 bin dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), ocak-ağustos döneminde 176 milyon 876 bin dolar ihracat gerçekleştirmiş oldu. UYMSİB'ten ağustosta 16.4 milyon dolarlık ihracat Ağustos ayında, 16 milyon 448 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36.8’lik artışla 117 milyon 242 bin dolar seviyelerinde dış satışa imza attı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.