Hava Durumu

#Gıda Sektörü

İK GÜNDEMİ - Gıda Sektörü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gıda Sektörü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa gıda sektörü yabancı alıcılarla buluştu Haber

Bursa gıda sektörü yabancı alıcılarla buluştu

Gıda sektörünün uluslararası rekabetçiliğini artırmak amacıyla Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Bursa firmaları yabancı alıcılarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. İsviçre'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne, Azerbaycan'dan Almanya'ya kadar farklı coğrafyalardan gelen yabancı iş insanları, Bursa firmalarıyla önemli ticari ilişkiler kurdu. BTSO çatısı altında faaliyet gösteren Küresel Fuar Acentesi tarafından organize edilen etkinliğe yaklaşık 70 firma katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, göreve geldikleri andan itibaren 'Bursa Büyürse Türkiye Büyür' prensibiyle çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Bu yıl 6. kez düzenlenen etkinlikte, 70 üretici firmanın 30 farklı ülkeden yaklaşık 200 yabancı alıcıyı ağırlama fırsatı bulduklarını söyleyen Kuş, "Gelecek yıllarda bu rakamların artarak devam edeceğine inanıyoruz. İlerleyen dönemlerde, bugün ikili iş görüşmeleri şeklinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizi daha büyük bir fuarla taçlandırarak daha geniş kapsamlı bir organizasyona imza atmayı planlıyoruz. Ülkemizin hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz ve tüm dünyadan nitelikli alıcıları Bursa'ya çekmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" şeklinde konuştu. “Kentimizin ihracatçı kimliği güçleniyor” Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Arif Bayrak, BTSO tarafından düzenlenen alım heyetinin Bursa ekonomisine katkı sağlamasını diledi. Bursa'da ihracatın artırılmasına yönelik düzenlenen organizasyonların önemini vurgulayan Bayrak, şunları söyledi: 'Bursa, Türkiye'nin en önemli ihracat yapan şehirlerinden biri konumunda. BTSO'nun liderliğinde kentimizin ihracat kapasitesi daha da güçleniyor. Biz, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak BTSO ile birlikte 'Bursa Büyürse Türkiye Büyür' inancıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederim ve alım heyetinin başarılı olmasını dilerim.'" “UR-GE projeleri ihracata ivme kazandırdı” BTSO Gıda ve Paketli Ürünler Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle BTSO liderliğinde yürütülen UR-GE projeleri sayesinde Bursalı firmaların ürünlerini yabancı alıcılarla buluşturmaya devam ettiğini belirtti. Bursa Food Point alım heyeti etkinliğinin bu bağlamda düzenlenen en önemli organizasyonlardan biri olduğuna dikkat çeken Sayılgan, projede yer alan firmaların artan ihracat performanslarına vurgu yaptı. Sayılgan, şunları dile getirdi: 'UR-GE projelerimizin başlangıcından bu yana ihracatta sürekli artan bir ivmemiz var. Amacımız bu ivmeyi daha da yükselterek daha büyük hedeflere ulaşmak. Gelecek yıllarda hem Bursa'dan katılan firmalar hem de yurt dışından gelen alıcılarla etkinliğimizi genişleterek sürdüreceğiz.'"

Türkiye'nin 500 Büyük Şirketi'nin 94'ü Gıda Sektöründen Haber

Türkiye'nin 500 Büyük Şirketi'nin 94'ü Gıda Sektöründen

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan 2022 Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın sonuçlarına göre, Türkiye'nin en büyük 500 şirketi, 24 ayrı sektörde yoğunlaştı. Araştırmaya göre, en fazla şirket gıda ürünleri sektöründe bulunuyor ve bu sektörde 94 firma yer alıyor. Gıda sektöründeki şirket sayısı, geçen yıla kıyasla 1 artış gösterdi. Gıda sektörünü sırasıyla 77 şirketle ana metal sanayi, 43 şirketle motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı sektörleri izliyor. Listede, kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı sektöründen 40, elektrikli teçhizattan 33, tekstilden 32, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatından 27, kauçuk ve plastik ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) sektörlerinden ise 20'şer şirket bulunuyor. Tekstil sektöründeki şirket sayısının 46'dan 32'ye düşmesi, elektrikli teçhizat işletmelerinin ise 29'dan 33'e yükselmesi dikkat çekiyor. LİSTEDE YER ALAN DİĞER SEKTÖRLER VE ŞİRKET SAYILARI Elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı: 17 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı: 16 Kağıt ve kağıt ürünleri: 15 Giyim: 11 Madencilik ve taş ocakçılığı: 10 Temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ile diğer ulaşım araçlarının imalatı: 7'şer Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı: 6'şar İçecek: 5 Mobilya ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı: 4'er Diğer imalatlar: 3 Tütün ürünleri: 2 Kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması: 1 ÜRETİMDEN SATIŞLARDA ZİRVE ANA METAL SANAYİSİNİN Ayrıca, İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasına göre, 2022 yılında listedeki şirketlerin üretimden satışları toplamda 4,5 trilyon liraya ulaşmıştır. Bu konuda ana metal sanayisi sektörü 874 milyar lira ile liderliği sürdürmektedir. İkinci sırada, sadece 4 şirketin bulunduğu kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı sektörü gelmektedir ve bu 4 şirketin toplam üretimden satışları 647 milyar liraya yaklaşmıştır. Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı sektörü ise 2022 yılı cirosunu yaklaşık olarak 574 milyar lira ile tamamlamıştır. GIDA ŞİRKETLERİNDEN 467 MİLYAR LİRAYI AŞAN CİRO Gıda sektöründeki 94 şirketin üretimden satışları ise toplamda 467 milyar lirayı aşmıştır. Elektrikli teçhizat imalatı yapan şirketler 241 milyar lira ile ikinci sıradadır, onları 240,5 milyar lira ile elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı sektörü izlemektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.