“Başarının tanımı para kazanmak değil, hayalinizi gerçekleştirmektir. Hayalini gerçekleştiriyorsan başarılısındır.”

Baki Orhan. BCH Otomotiv’in kurucusu. O lise yıllarında hayalini kurduğu otomotiv sektöründe başarıya ulaştı. BCH Automotive ağırlıklı olarak yüzde 90 seviyelerinde otomotiv sektörüne çalışıyor. Romanya’ya ihracatının yanında Fransa ile de görüşmeler yapıyor. Baki Orhan başarının tanımı şöyle yapıyor: “Başarının tanımı para kazanmak değil, hayalinizi gerçekleştirmektir. Hayalini gerçekleştiriyorsan başarılısındır.”

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 11:56
ikgundem.com

Kurulduğu günden bugüne üretimini gerçekleştirdiği klips ve elektrik terminal ürünlerinde müşteri beklentilerini karşılayarak memnuniyeti sağlamak, içinde bulunduğu sektörde öncü firma olmak vizyonuyla otomotiv sektöründe yerini alan BCH Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Baki Orhan, otomotiv sektöründeki 25 yıllık deneyimini 2020 yılında kurduğu BCH Otomotiv ile taçlandırdı. Bugün 30’dan fazla çalışanıyla otomotiv sektöründe yerini bulan BCH Otomotiv, yurt içinde pek çok sanayi kuruluşuna hizmet vermekle birlikte Romanya’ya da ihracat yapıyor. BCH Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Baki Orhan ile yaptığımız röportajda çocukluğundan bugüne geldiği noktayı ele aldık.

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Baki Orhan. 1972, Bursa doğumluyum. Ailem uzun yıllar yurt dışında çalıştılar. Ben Türkiye'de anneannem ve dedemin yanında kaldım. İki kardeşiz, bir kız kardeşim var. Evliyim. İki çocuk babasıyım. İlkokul süresince bir köy hayatım oldu. İlkokul hayatım köyde geçtiği için çok eğlenceliydi. Sosyal aktiviteler çok fazlaydı. Arkadaşlarımızla maç yapardık. Geceleri saklambaç oynardık. Bilyeler vardı. Bilyeler oynardık. Bunlar için çok zamanımız olurdu. Şehir hayatından daha zevkli ve keyifli bir hayatım vardı. Lise dönemim de keyifliydi, o şehir hayatında geçti. Lise döneminde yaz tatillerinde bir muhasebe bürosunda çalışıyordum. Tabi kendimiz çalışınca da biraz birikim yapıyorduk. Harçlığımızı çıkartıyorduk.

O zamana ait unutamadığınız bir anınız var mı?

Çocukluk yıllarında tarlalarda çalışıyorduk. Bir çilek tarlamız vardı. Şeftali tarlamız vardı. Bütün aile oradaydı. Dolayısıyla çocuk olduğumuz için sürekli koşturuyorduk. Çilek sandıkları üst üste dizilirdi. Koştururken bu sandıkları zaman zaman yıktığımız olurdu. Fakat bizim bir dedemiz vardı. Çok agresif bir kişi olduğu için kendisi, yıktıktan sonra bizi son noktaya kadar kovalardı.

O yıllarda küçük birikimleriniz var mıydı?

Birikim sadece topladığımız harçlıklardı. Bu işleri gerçekleştirmek için herhangi bir sermayemiz yoktu. İlk basamak olarak bir firmadan başlamam gerekiyordu. Bende o şekilde yaptım.

Peki lise dönemindeki hayalleriniz nelerdi?

Lise döneminde hayalim yine bir otomotiv sektöründe çalışmaktı. Şu an aslında o hayalimi gerçekleştiriyorum.

İş hayatına geçme döneminiz nasıl oldu, şirketin temelleri nasıl atıldı?

Askerden geldikten sonra, 25 yıl özel sektörde çalıştım, Feka Automotive A.Ş' de. Burada değişik birimlerde görev aldım. Kalite, mühendislik, proje, metot en son görevim WCM direktörlüğüydü.  Burada iş hayatımla alakalı, hayallerim devam etti. Mutlaka kendim bir şeyler yapmak istiyordum. Bu sadece para kazanma amaçlı bir şey değildi kesinlikle. Yeni işler edinmek, yeni iş sahalarına çıkmak, insanlara istihdam sağlamak, bu hayalim her zaman vardı.

O dönemde yaşadığınız maddi-manevi zorluklar nelerdi?

Maddi herhangi bir zorluk yoktu. Mevcut bir firmanın içerisinde üretimimizi başlattık. Çünkü bu zamanda çıkıp da hemen iş bitirdikten sonra ben bir yerden yer kiralayayım, işte makine alayım dediğiniz zaman bu sizi maddi anlamda çok büyük bir sıkıntıya sokabilir. Ben o şekilde yapmadım. Mevcut bir firmanın içerisinde bu sürecimizi ilerlettik.

İlk üretim sürecinizden bahseder misiniz?

İlk üretim süreci şöyle oldu. Pilot Car firmasıyla çalışmaya başladık. Bu güzel bir başlangıçtı. Onlar golf arabaları yapıyorlardı özellikle yurt dışına. Biz de üretimimize ilk olarak bu parçalarla başladık.

Şirketinizin büyüme süreci nasıl başladı?

Biz bu çalışmalara 2020 yılında başladık. Sektörden kaynaklı bir çevremiz vardı. Bu çevrede arkadaşlarımız vardı, dostlarımız vardı. Onlarla iletişim kurduk. Adım adım teklifler vermeye başladık. Tekliflerden sonra dönüşler oldu. Yavaş yavaş işlerimiz de, projelerimiz de arttı.

İş yaşamınızda değişimin önemi nedir? 

Bizim esas üretim alanımız metal, metal sac olarak rulo halinde girdi oluyor. Daha sonra preslerimizde kalıplanır. Kalıplandıktan sonra da müşterinin teknik resimdeki şart namelerine göre bir ısıl işlem ve kaplama süreçleri var. Bunun yanında tabi sadece otomotiv değil, amacımız biraz savunma sanayi tarafına da ağırlık vermek. Şimdiye kadar otomotiv üzerinde çalıştık. Tasarım programı olarak kendimizi geliştirdik. Etap etap 14 versiyonundan 15, 16,17, 18, 19'lara doğru bir ilerleme sürecimiz oldu. Bünyemize MRP sistemini dahil ettik. Barkodlu sistemlere geçtik. Öncesinde böyle bir çalışmamız yoktu. Kalıp teknolojimiz şu anda seri üretim kalıplarına doğru geçiyor.

BCH Automotive kimlere hitap etmektedir? İş yapma modelinizden bahseder misiniz?

BCH Automotive ağırlıklı olarak yüzde 90 seviyelerinde otomotiv sektörüne çalışıyor. OEM dediğimiz ana firmaların altındaki firmalarla çalışıyoruz. Firmamız ilk önce sac rulo halinde geliyor. Bütün bu sac teminlerinden sonra üretim planlamamız var. Bu planlama akışı bir MRP sistemine göre oluyor. Müşteriden de siparişler MRP'ye göre geliyor. Sonra üretim proseslerinde tamamlanıyor.

Türkiye'de ya da dünya çapında gelmiş olduğunuz noktadan bahseder misiniz?

BCH Automotive olarak biz şu anda hassas işler yapıyoruz. Diğer işlerden biraz daha farklı üretim prosesimiz var. Dolayısıyla Türkiye'de birçok OEM altındaki firmalara üretim yapıyoruz. Ama amacımız burada yurt içinden çok ihracata doğru ilerlemek.

Üretim kapasitenizden bahseder misiniz?

Üretim kapasitemiz şu anda tek vardiya çalışıyor. Üretim hattında on adet presimiz var. Kalıphanemizdeki altı adet işleme merkeziyle, çalışmalarımıza devam ediyoruz.

BCH Automotive'nin yurt içinde ya da yurt dışındaki en büyük başarısı nedir?

BCH Automotive yurt içinde yüzde 90 ağırlıklı otomotiv sanayisine çalışıyor. Bunun yanında da ihracatımızda bizim için önemli ve devam ediyor.

İş yaşamında sizi gururlandıran hikayelerinizden bir örnek alabilir miyiz?

Tabii ki. Magna firması var, dünya çapında ulusal bir firma ve birçok ülkede fabrikası var. Oralara ulaşmak ve kapılarından içeri girmek çok zor. Ancak ben bunu gerçekleştirebildim. Oralardan randevu alıp ilgili arkadaşlarla görüşüp firmamı onlara anlatabildim. Dolayısıyla bunun neticesinde de oradan bize bir sipariş geldi.

BCH Automotive hangi ülkelere ihracat yapmaktadır?

Romanya 'ya ihracatımız var şu anda. Bunun dışında Fransa'yla bir görüşmemiz var ama daha başlamadık.

BCH Automotive'nin hayalleri, hedefleri nelerdir?

BCH Automotive'nin hayalleri daha çok montajlı ürünlere doğru yönelmek. Bu bizim için çok önemli. Tek üretim yapmak yerine sadece bir presten çıkan parçayı müşteriye göndermek yerine montajlı birbiriyle iç içe geçen parçaları hedefliyoruz. Bunun yanında farklı sektörlere de girme hayalimiz var. Aynı zamanda ihracatımızı olabildiğince yukarı seviyelere taşımak.

BCH Automotive'nin yürüttüğü veya dahil olduğu bir sosyal sorumluluk projesi var mı?

Farklı üniversitelerin toplantılarına katılıyoruz. Oralarda değişik paylaşımlar yapabiliyoruz. Firmamızla alakalı da bilgi veriyoruz. Gençler ara sıra bir teknik gezi yapabiliyorlar. Bu tip çalışmalarımız var.

İş dünyasına atılacak gençlere neler söylemek istersiniz. Varsa nasihatleriniz nelerdir?

İş dünyasına atılmadan önce mutlaka bir yerlerde çalışmalarını tavsiye ederim. Çünkü hemen okulu üniversiteyi bitirdikten sonra ya da liseyi bitirdikten sonra direkt bir iş hayatına atılmak onları üzebilir her açıdan. Hayallerini yıkabilir. Dolayısıyla kendilerini çok iyi yetiştirmeleri lazım. Yani orta okul lise seviyelerinden itibaren hayalleri neyse o tarafta kendilerini ilerletmeleri lazım. Burada hiç önemli değil. İsterse hayalinde oto boya kaportacılık varsa veya terzilik varsa ya da farklı bir sektörde hayali varsa buralarda ilerlemelerini yani sevdikleri işte ilerlemelerini tavsiye ederim.

Başarılı olmak için neler yapsınlar?

Sevdikleri işi yapsınlar. En önemlisi bu.

Peki hiç pes etmeyi düşündünüz mü?

Düşünmedim ama insanız doğamızda var, zaman zaman kırılganlıklar yaşayabiliyoruz. Birçok firmanın üst düzey yöneticileriyle, görüşme taleplerimiz oluyor. Buralardan olumsuz cevap alabiliyoruz. Arıyoruz, ulaşamıyoruz. Bunlar ister istemez, sizin şevkinizi kırıyor. Sonra tekrar toparlanıyorsunuz. Kendinizi bir şekilde motive edip, mücadeleye devam ediyorsunuz. Umudunuzu kaybetmeden ayakta durmanız gerekiyor.

Sermaye, bilgi, birikim. Bunlar hakkındaki düşünceleriniz neler?

En iyi sermaye ailedir. Beraber çalıştığınız, yetiştirdiğiniz insanlardır. Bilginin sonu yok. Hiçbir zaman tamamım diyemezsiniz. Bir operatörden veya bir çalışanınızdan ya da dışarıda bir ilkokul mezunundan ya da üniversite mezunundan çok değişik bilgiler öğrenebilirsiniz. Dolayısıyla bilgi bildiğiniz kadar değil, sonu olmayan bir yapıdır. En iyi birikim bu çalışma hayatınızdaki çevrenizdeki dostlarınızdır. Tabii bunun yanında mutlaka maddi anlamda da birtakım birikimleriniz yatırımlarınız olmalıdır.

Bir iş insanı olarak batmaktan korkar mısınız? Yaşadığınız böyle kırılma noktaları var mı?

Herkes batmaktan korkar. İnsanız sonuçta. Ama hiçbir zaman pes etmemek gerekiyor. Bu tip bir durum yaşamadım. O noktaya çok şükür gelmedik. Her zaman alçaldığımız yerden tekrar toparlandık. Görüşmelerimiz devam etti. Bunun yanında ummadığımız yerlerden değişik işler, teklifler geldi. Bunları değerlendirdik. Bir şekilde sürecimize hayallerimizi de önüne katarak devam ediyoruz.

Başarının tanımı para kazanmak mıdır? Sizce başarının tanımı nedir?

Başarının tanımı para kazanmak değil, hayalinizi gerçekleştirmektir. Hayalini gerçekleştiriyorsan başarılısındır. Gençlere en büyük tavsiyem de tekrar söylüyorum. Gençler bizim için önemliler.

İş dünyasında çok sabırsızlar maalesef. Bizim zamanımızda yetiştiğimiz kültür gibi değil. Çok çabuk iş yeri değiştiriyorlar. Hiçbir yerde sabırları yok. Onlara sabırlar tavsiye ediyorum ve hayallerinin peşinde koşmalarını tavsiye ediyorum.