Bursa İstihdam Zirvesi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Bu etkinliğe Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, ilçe belediye başkanları, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, İşkur İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, ticaret odaları, sanayi bölgeleri temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Zirvenin panel bölümünde konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, istihdamın arttırılması için yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kariyer planlaması
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kadın istihdamından gençlerin kariyer planlamasına, meslek liseleri ve üniversite öğrencilerine burslardan kırsal kalkınmaya kadar bir dizi istihdam odaklı projenin hayata geçirildiğini ifade etti. Başkan Aktaş, teknolojinin geldiği seviyeyi göz önünde bulundurarak, hareket ettiklerini vurgulayarak, belediyelerin artık sadece eleman ihtiyacını karşılayan bir yer olarak görülemeyeceğini belirtti.
İstihdama büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Aktaş, "Teknolojinin getirdiği değişiklikleri dikkate alarak planlarımızı oluşturuyoruz. Kırsal kalkınma ve tersine göç konularında çalışıyoruz. Gençlerin doğru kariyer yollarına yönlendirilmesine yardımcı oluyoruz. Gençlerimizin bu süreci doğru anlamaları ve buna uygun kariyer planlamaları yapmaları gerekiyor. Dünya artık farklı bir yönde ilerliyor. Yapay zeka, çevresel danışmanlık, biyoteknoloji uzmanlığı gibi yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Eskiden bankalarda çok sayıda memur çalışırdı, ancak şimdi işlerimizi akıllı telefonlarla hallediyoruz ve bankalar personel sayısını azaltıyor. Değişim kaçınılmazdır ve biz de bu değişime ayak uydurmalıyız." şeklinde konuştu.
Kadın istihdamı Başkan Aktaş, kadın istihdamına büyük önem verdiklerini ve 2005 yılından bu yana Bursa'da faaliyet gösteren sanat ve mesleki eğitim kurslarının, 40'lı ve 50'li yaşlarından sonra farklı sektörlere yönelen, yeni iş alanlarına giren ve kendi işini kuran birçok kursiyere fırsat sunduğunu belirtti. Ayrıca kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla üreten kadın kooperatiflerine önemli destekler sağladıklarını ekledi. Göreve geldiklerinde 6 üreten kadın kooperatifinin bulunduğunu ancak bu sayının şu an 38'e yükseldiğini ifade etti. Bu kooperatiflere e-ticaret, markalaşma ve kooperatifleşme konularında destek verdiklerini, makine ve ekipman yardımlarının yanı sıra bu kooperatifler için pazarlar oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
Kırsal kalkınma
Başkan Aktaş, kırsal bölgelerde istihdam fırsatlarını artırarak kente göçü engellemek amacıyla önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Göreve geldiklerinde sadece sebze halini işleten ve 97 çalışanı bulunan Tarım A.Ş. şirketi olduğunu belirten Başkan Aktaş, şu an itibariyle personel sayısının 1503'e yükseldiğini açıkladı. Sahil bakımı, yeşil alan düzenlemeleri ve ilaçlama gibi hizmetleri bu şirketin yürüttüğünü belirtti. Daha önce özel şirketlere yaptırdıkları işleri kendi bünyelerinde yaparak hem maliyetleri düşürdüklerini hem de tasarruflarını çiftçilere fide, fidan ve tohum desteği sağlamak için kullandıklarını vurguladı. Başkan Aktaş, bir örnek vererek, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan Keles'teki süs bitkileri kooperatifini tekrar faaliyete geçirdiklerini ifade etti. Bu sayede üretim maliyetlerini düşürdüklerini ve bölgedeki çiftçilere sadece bu yıl 19,5 milyon TL ödeme yaptıklarını belirtti.
Başkan Aktaş, iki yıl önce kurulan BURSKOOP aracılığıyla 5 bin meslek lisesi öğrencisine ve 5 bin üniversite öğrencisine burs verdiklerini belirtti. Ayrıca, Bursa İstihdam ve Kariyer Ofisi ile gençlerin doğru kariyer planlaması yapmalarına destek olduklarını ifade etti. Başkan Aktaş, “Kariyer planlamasında ilk iş ailede başlıyor. Anne babalar olarak çocuklarımızı iyi tanımıyoruz ve ille doktor olsun, öğretmen olsun istiyoruz. Belki çocuğun bu alanlara hiç ilgisi yok ama biz yanlış yönlendiriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.